Select Page
Inspirationslysten viger pladsen for det målrettede indkøb under Corona lockdown

Dagene hvor vi skal holde afstand og ikke må forsamles stiger. Hvad gør det ved os? I uge tre af nedlukningen på grund af Corona afholdt Perspective Lab online fokusgruppe for at få en forståelse af, hvordan forskellige danskere oplever Corona-tiden. Over de kommende dage vil vi dele nogle af deres gode perspektiver. Vi håber, du har lyst til at læse med.

Det kan være svært at se hverdagen under Corona uden at sammenligne med den hverdag, man kendte fra før. Vi og samfundet har allerede ændret os – både i det åbenlyse og i det mere subtile. Tiden bliver både strukket og stækket; vi strækker tiden ud på vejen ned til at handle. Vi går eller cykler i stedet for at tage bilen, som vi fortalte om i forrige blogindlæg.

Forbrugerne har bidt mærke i, at man i supermarkedet hurtigt får handlet, og så går man hjem igen. Hvor gåturen til supermarkedet handler om tidsfordriv og tidsudstrækning, så handler selve turen inde i supermarkedet om koncentration og fokus. Den er forbundet med ængstelse og/eller uro: ”Det er som om folk er mere lukkede om sig selv. I starten kunne jeg synes, det var helt svært at få øjenkontakt med andre!”

Forbrugere, der normalt handler efter impuls og inspiration er nødsaget til at gå mere struktureret købene, især fordi det tilstræbes at handle så sjældent som muligt. Der er nye regler, der skal følges! Hold afstand! Brug ikke kontanter! Afsprit dig ved indgangen, streger på gulvene og plexiglas foran kassemedarbejderen! I det hele taget er det ekstroverte og farverige fødselsdags- og kampagnefejrende supermarked forandret i en sådan grad, at det ikke går ubemærket hen. Supermarkederne har fået en mere introvert karakter.

De tilbudsbevidste forbrugere føler sig indskrumpede i mulighederne og shuffler ikke mellem forskellige supermarkeder som før efter lige netop dét uimodståelige tilbud. Når andre shopper med deres børn, vækker det forargelse og især hvis børnene ikke overholder reglerne og leger og larmer. Forbrugerne har bemærket, at der er mere stille, når de handler. Der er ingen snak og i det hele taget bevæger folk sig koncentreret og i stilhed, måske endda mere langsomt. Langsomhed og regelrethed giver overblik og tryghed.

Det, at gå ind i hinanden eller smutte bagom hinanden ved kassen uden først at gøre opmærksom på sig selv, bliver ikke længere anset som acceptabelt. I højere grad end tidligere er supermarkedet blevet et sted, hvor vi vurderer hinanden. Ikke kun i forhold til, hvad vi køber, men også ift. vores Corona-adfærd. Som denne mor fortæller: ”Jeg havde mine børn med og selvom de opførte sig pænt, så kiggede folk virkelig ondt på mig, som om jeg gjorde noget, jeg ikke måtte. Da jeg kom hjem og pakkede varerne ud, så tænkte jeg, ej nu skal vi være ordentlige. Det gør jeg ikke igen!”

Fakta kørte i 2009 en ironisk kampagne med ordene: Det ta’r kun 5 minutter at handle i Fakta! Corona har taget sloganet på ordet: Jo hurtigere, jo bedre! Hvad har du lagt mærke til ift. din egen måde at handle på?