Select Page
Dansk frugt vækker genkendelse og nostalgi!

Dagene hvor vi skal holde afstand og ikke må forsamles stiger. Hvad gør det ved os? I uge tre af nedlukningen på grund af Corona afholdt Perspective Lab online fokusgruppe for at få en forståelse af, hvordan forskellige danskere oplever Corona-tiden. Over de kommende dage vil vi dele nogle af deres gode perspektiver. Vi håber, du har lyst til at læse med.

Før Corona var der stort fokus på de etiske ledetråde blandt forbrugerne i danske supermarkeder. Særligt de ledetråde, der handlede om økologi, bæredygtighed og madspild var nogle af de, som vi hørte meget om. Der lå et stærkt statement i at træffe gode etiske valg, når der blev købt ind.

Hvor økologien tidligere har været det dominerende princip blandt udvalgte danskere, hører vi nu i højere grad om det lokale og det nære. Det er kriterier, vi genkender fra tiden før Corona men årsagerne til at vælge lokalt og bakke op om nærmiljøet har fået en ny betydning. Det lokale valg rummer andre og bredere motiver end før Corona. Lokale fødevarer associeres med mere end klima og miljøhensyn.

Vi hørte tidligt i medierne at forskellige danskere strandede rundt omkring i verden, da de blev kaldt hjem af regeringen i midten af marts. Diverse tv-stationer havde interviews med folk, som var på deres livs rejse eller årets store ferie og som nu sad fast i ellers fantastiske omgivelser. Vi hørte dem samstemmende sige, at nu vil de bare gerne hjem, også selvom risikoen for Corona måske endda var endnu mindre i netop det land, hvor de opholdt sig end i Danmark. Det er næsten helt basalt og blot en følelse: Når vi er utrygge eller udsatte mentalt, så ønsker vi os blot hjem. Vi vil hjem til det velkendte og være tæt på vores nærmeste. Vi vil gerne hjem til omgivelser, hvor vi føler os trygge igen.

Under Corona har vi et fornyet fokus på vores eget og vores egne. Lysten til at rejse ud har ændret sig, og ville med al sandsynlighed også have ændret sig markant, hvis det fortsat var lovligt at rejse ud. Andre lande og det at være langt væk bliver i højere grad forbundet med noget, der er farligt. Hvem kan for eksempel trække en Italiensk vin ned af hylden i supermarkedet uden at tænke på den tragedie italienerne gennemgår og hvem er ikke efterhånden bevidst om at Corona kom til Danmark med skiturister, der hentede den med hjem.

Vi hører, hvordan det lokale og danske har fået en ny betydning for forbrugerne, ligeledes når de handler ude i supermarkederne. Det danske flag vækker en ny tryghed i os. Vi er i samme båd. Vi kører den samme strategi ift. at bekæmpe Corona, vi synger den samme fællessang og vi bruger af den samme pose penge. Derfor vil vi gerne støtte op om det, der er dansk og trygt: Lokalt er blevet mere attraktivt for mig. Jeg synes ikke længere, at agurk fra Spanien eller hvidløg fra Kina har helt den samme berettigelse som før.”

Der er en tydelig bevidsthed om, at man som forbruger har en stemme med sine økonomiske valg. Vi hører, at flere og flere vælger at spise take away fra deres lokale restaurant eller cafe, netop for at sikre at disse også eksisterer, når vi igen er ude på den anden side. Danskerne har fået en ny legitimeringsstrategi og kan nu spise take away som en uegennyttig gestus til lokalmiljøet. At have fokus på det lokale og det nære giver os tryghed. Gør du noget af det samme?