Select Page
Den gode energi i arbejdsfællesskaber skaber længsel. Vi ser alle frem til at samfundet åbner igen!

Vi lever i en tid, hvor der er mange samtaler, spørgsmål og perspektiver på, hvordan det er at leve under Corona, på godt og ondt. Perspective Lab taler med danskerne om deres tanker og adfærd og deler her på bloggen indsigterne løbende. Fra tid til anden deler vi indlæg skrevet af personer, der har en særlig viden eller unik indsigt i livet under Corona. Denne gang har vi giver ordet til Perspective Labs antropolog Laura Møller Nielsen. Vi har vi bedt hende reflektere over sit speciale om arbejdsfællesskaber og at sætte disse indsigter ind i et Coronaperspektiv.

Måske kan du nikke genkendende til, at man har en eller flere kollegaer, som man arbejder særligt godt sammen med, og som man samtidig har det sjovt sammen med. De der rigtig gode kollegaer, som kan hive en op på en ellers dårlig dag. Ens work besties. Dem kan man savne ekstra meget i denne tid, hvor man arbejder hjemmefra og alting er anderledes. Og hvordan kan man så lindre savnet?

Mange har efterhånden arbejdet hjemmefra i mange uger. Uger hvor hjemmearbejdspladsen deles med de andre i hjemmet, som også er sendt hjem; børn, kæreste, ægtefælle, roomie eller hunden (som nok egentlig er ret glad for, at du er hjemme hele tiden). Det er en noget anderledes arbejdsdag end man er vant til, og man har ikke den samme hverdag sammen med sine kollegaer.

Heldigvis er der utrolig mange muligheder for alligevel at have noget socialt med ens work besties og kollegaer, når man nu ikke kan mødes fysisk. Som vi har skrevet om i tidligere indlæg, så kan vi ikke være tætte fysisk, men andre ting erstatter dette, heriblandt omsorgssnacking, og på samme måde finder vi erstatninger for savnet til vores kollegaer, og tørsten efter det sociale på arbejdet bliver stillet på nye måder.

Det kan være, at du ligesom mig, sætter stor pris på at stå i køkkenet på arbejdspladsen med en kop kaffe i hånden og snakke med en af dine rigtig gode kollegaer. Her snakker I om det seneste afsnit af Killing Eve, eller hvad I har lavet i weekenden. Kaffen i køkkenet er nu erstattet med en fast kaffeaftale over Zoom, hvor forbindelsen hakker lidt, folk snakker i munden på hinanden, og du har måske stadig hyggetøjet på og ingen make up. Selvom det kun varer femten minutter, og teknikken ikke altid følger med, giver Zoom-kaffen alligevel mulighed for at grine med hinanden, høre hvordan det går og vigtigst, holde fast i det lille ritual som kaffen er på arbejdet.

Ritualer som kaffen i køkkenet på kontoret er en af de der små ting, som er med til at holde fast i og etablere et fællesskab mellem dig og dine kollegaer. Du føler det måske også på andre tidspunkter; til fredagsbaren, julefrokosten, sommerfesten eller når der er fødselsdag på kontoret.

Fredag morgen forbinder du måske med en lækker morgenmad på kontoret; croissanter, morgenbrød, kaffe, ost og lignende. For tiden må du selv diske op med det samme, hvis det lyster, og måske har du en fast aftale med dine kollegaer om fredagsmorgenmad. Som vi har skrevet i et tidligere indlæg, oplever nogle familier at de også i hverdagene har lidt weekendsmorgenmad sammen. Men hvis man bor alene i den her tid med hjemmearbejde, sætter du muligvis ekstra meget pris på den særlige fredagsmorgenmad over et videokald sammen med dine kollegaer. Det er med til at give struktur, noget socialt sammenhold og en mulighed for at holde fast i det kollegiale og for at se nogle andre mennesker i en tid, hvor man ellers er meget alene. En fast kaffeaftale, fredagsmorgenmad med kollegaerne eller måske en fredagsøl over video er de små faste indspark i en hjemmearbejdsdag, som er med til at sikre, at du føler en forbindelse til dine kollegaer, dine work besties, og det er med til at give en struktur, som vi ellers får, når vi er på arbejde på kontoret normalt.

Måske gør den løbende snak og hygge med dine work besties det nemmere, når I engang skal tilbage på kontoret sammen igen. Nye, digitale ritualer som morgenkaffe eller virtuel fredagsbar, som giver dig følelsen af en stadig forbindelse til dit arbejde, din arbejdsplads men vigtigst til dit fællesskab på arbejdspladsen. Vi savner arbejdets struktur og sociale liv, vi savner vores kollegaer, vores work besties. Hvad gør du for at holde fast i det sociale i en coronatid?