Select Page
De gule rapsmarker lyser over landet lige nu og kan gøre en helt fantastisk glad!

Samfundet er ved at lukke op igen efter udbruddet af Corona-virus i Danmark. Perspective Lab har siden uge 14 haft løbende dialog med danskerne for at få en forståelse af, hvordan forskellige danskere oplever Corona-tiden. Over de seneste uger har vi delt nogle af deres gode perspektiver i tidligere blogindlæg. Vi håber, du har lyst til at læse med.

Civilisationen har været lukket ned. Kulturen har været lukket ned. Vi har været rigtig meget hjemme og det i sig selv har i langt de fleste hjem været en udfordring. Vi hører om forældre, der skal arbejde og være forældre på samme tid. Vi hører om børn med særlige udfordringer, der har brug for rutiner. Vi hører om sports- og fritidsaktiviteter, der er aflyst og søskende, der skændes. Vi hører også meget godt om det samvær, man pludselig har med sin familie, men nu hvor vi har været inde sammen med familien i mere end 6 uger, begynder vi også at synes, at de mindre frie omstændigheder er blevet noget ”forkvaklede”.

En af de ting vi hører meget om, når vi taler med danskerne om, hvordan de afvikler deres hverdag under Corona, er naturen: ”Vi er nødt til at komme lidt ud”. At bruge naturen i det omkringliggende område synes at være den foretrukne måde at komme lidt ”væk fra det hele” og at ”kunne lidt igen”.

Naturen skal minde os om, at vi ikke er taget til fange og er således i Coronaens tid blevet et eksempel på fred, ro og frihed. De restriktioner, vi er underlagt i det civiliserede liv, kommer på afstand og for en stund er det muligt at give slip på reglerne. I naturen er der ingen nyhedskanaler, der konstant fortæller om seneste og maler forskellige fremtidsscenarier som det er svært for den enkelte at forholde sig til.

Det er ikke noget nyt, at vi bruger naturen til at koble af. Faktisk har der været skrevet utrolig meget om naturen på det seneste; bøger om træer, bøger om terapihaver, bøger om Vesterhavet etc. Ofte bliver der også delt fotos fra naturen på Instagram og andre sociale medier men det er mere hyppigt under Corona. Naturen som repræsentant for det gode og det uskyldige er igen trukket tydeligt frem. Vi har armene over hovedet, når vi taler om alt det gode for miljøet og klimaet som Coronatiden også betyder.

Når man før Corona talte med danskerne om sundhed fyldte kost og motion det meste. Det handlede om den rette kost og den rette motion for at have det godt. Nu bliver der talt om mental sundhed som aldrig før og her spiller naturen en stor rolle. Naturen, og særligt den uberørte som man kan have mere eller mindre for sig selv, er blevet en væbnet allieret ift. at bekæmpe den indespærrede følelse, man kan have under Corona.

Man kunne have en formodning om, at vi under Corona spiser sundere end før for at vedligeholde og evt. fremme et godt immunforsvar overfor Corona-virus, men dette er ikke tilfældet med de danskere, vi har talt med. Snarere ser vi, at samtalen omkring sundhed disse dage er udvidet og handler mere om mental sundhed end tidligere – hvad gør det f.eks. ved os som sociale væsener, at vi ikke kan spille fodbold sammen med vennerne i weekenden som vi plejer. Vi er fælles om et savn til andre mennesker og derfor bliver det savn ikke i samme grad som tidligere et tabu.

I den henseende bliver naturen et forsøg på at kompensere for det, vi savner. Skærmtid bliver sat i relief, når børnene ikke ved, hvad de skal lave ud over at spille computer. Lange gåture, løbeture, picnics, havdyp osv. Alt sammen aktiviteter som kan fjerne os fra den uro civilisationens regler under Corona giver os. Bruger du også naturen til at genvinde dine kræfter?