Select Page

Det danske samfund er næsten fuldt lukket op igen efter udbruddet af Corona-virus i Danmark og resten af verden. Perspective Lab har siden uge 14 haft løbende dialog med danskerne for at få en forståelse af, hvordan forskellige danskere oplever Corona-tiden. Over de seneste måneder har vi delt nogle af deres gode perspektiver i tidligere blogindlæg. Vi håber, du har lyst til at læse med.

Før Corona mødte vi ofte danskere, der oplevede at især aftensmåltidet var fragmenteret og stressende at afvikle. Mor og far gik på arbejde og kom sent hjem med skiftende arbejdstider. Børnene havde lange dage i skolen, venner/veninder og fritidsaktiviteter, der ofte udfordrede tidsrummet hvor hele familien kunne mødes om middagsbordet. Især mødrene snoede sig for alligevel at få samlet tropperne, helt eller delvist med succes, men ofte med en følelse af at det var på et hængende hår og en trummerum, der begynder allerede dagen efter igen.

Under Corona har vi været hjemme meget mere end vanligt og alle vores underholdende forpligtigelser om eftermiddagen/aftenen har været aflyst. Morgen, middag og aften har vi været sammen i familierne og det er i mange hjem blevet et mindre og ufrivilligt opgør med den fragmenterede hverdag. Måltiderne i familien er igen blevet et samlingspunkt for familien og det påvirker vores samtaler indbyrdes.

Tidligere talte vi med familien om, hvad dagen havde budt os og oplevelser ude af hjemmet. Forældrene gav udtryk for, at det var vigtigt at se børnene i øjnene for at vide, hvordan de havde det, og at man under ingen omstændigheder måtte spise sit aftensmåltid alene. Man kan kalde middagssamtalen for en form for status og evaluering af dagens bedrifter og evt. planlægning af den kommende dag forældrene imellem. Der er fokus på afvikling og i forhold til selve middagen er der fokus på kompromis og at få retter som alle kan lide.

Under Corona er vi typisk under samme tag hele dagen, måske især før genoplukningen begyndte. Det betyder, at der ikke i samme grad er behov for status eller evaluering. Nogle familier oplever, at det i første omgang kan være svært, hvad man så skal tale om og har fundet det løjerligt, at man pludselig bliver opmærksom på, at samtalen vil ændre karakter.

Familierne oplever ikke tavshed om bordet, men naturligvis handler samtalerne ikke om, hvad der er sket henne i skolen. Coronas måltidssamtaler giver mulighed for at komme til at kende hinanden på et andet plan, der sætter væren i fokus fremfor handlen. Det giver mulighed for at tale sammen på en ny måde. At vise og møde interesse for det, der gør hver af os til dem, vi er. Til at gå på opdagelse i, hvilke værdier vi repræsenterer både som individer og som familie.

De færreste af de danskere vi har talt med under Corona mener, at deres adfærdsændringer under Corona vil vare ved, når hverdagens pres og krav igen til tager fart. Der er mange ting vi savner og vi glæder os til at vende helt tilbage til det normale. Måske denne indsigt med den ændrede karakter af samtalerne over middagsbordet kan være én af de ting, som vi rent faktisk kan og vil ændre fremadrettet?

Har du også selv lagt mærke til, at dine samtaler har skiftet karakter?